Veelgestelde vragen

Heb je een specifieke vraag over 3FM Serious Request in Heerlen? Selecteer één van de onderstaande categorieën om snel het antwoord op je vraag te vinden.

Klik HIER voor de meest gestelde vragen aan 3FM.

F.A.Q.
Wat verandert er in het centrum van Heerlen?

Tijdens 3FM Serious Request verandert Heerlen-Centrum in een festivalgebied. Wat betekent dit voor bereikbaarheid, sluitingstijden en dergelijke?

Centrum wordt festivalgebied

In de periode 18 t/m 24 december 2015, tijdens 3FM Serious Request 2015, wordt een deel van het centrum afgesloten voor verkeer. Dit gebied noemen wij het festivalgebied (zie de plattegrond (pdf). Bij de toegangswegen van het festivalgebied zijn afzettingen, waar een groot deel van de dag (10.00 uur – 01.00 uur) verkeersregelaars worden ingezet.
In het hele festivalgebied wordt voor extra beveiliging en toezicht gezorgd door politie, beveiligers en toezichthouders van de gemeente.

Bereikbaarheid

Van 18 tot en met 24 december worden de venstertijden aangepast naar 6.00 tot 10.00 uur. De venstertijden gelden voor het hele festivalgebied. Binnen de venstertijden is auto- en fietsverkeer toegestaan.

Voetgangers

Als voetganger kunt u het festivalgebied van alle kanten bereiken. In het gebied wordt het trein- en busstation, het Glazen huis, het 3FM-podium, de side events en het feest ter afsluiting (het Slotfeest) bewegwijzerd. Bij grote drukte kan het voorkomen dat het Pancratiusplein tijdelijk wordt afgesloten. Dit gebeurt om onveilige situaties te voorkomen.

Fietsen

Alleen tussen 6.00 en 10.00 uur kunt u fietsen in het festivalgebied. Centrumbewoners of – ondernemers mogen buiten deze tijden de fiets aan de hand meenemen van en naar hun woning of zaak. Zij moeten de fiets dan wel op eigen terrein zetten. Fietsen in de openbare ruimte worden verwijderd. Hou er rekening mee dat het op drukke momenten op sommige plekken lastig kan zijn om de fiets aan de hand mee te nemen. Fietsers die het centrum bezoeken verwijzen wij naar de extra stallingen die overal rondom het festivalgebied te vinden zijn

Met de auto naar het centrum

Bezoekers die met de auto naar Heerlen komen, verwijzen wij naar de reguliere parkeergelegenheden rondom het centrum. Dit zijn ongeveer 3500 parkeerplaatsen. Bij grote drukte verwijzen wij naar aanvullende parkeerterreinen met in totaal circa 1300 parkeerplaatsen.
Bewoners met een parkeergelegenheid in het festivalgebied, kunnen hun parkeerplaats gewoon gebruiken met de huidige toegangspas. Bewoners met een parkeergelegenheid in het lichtgele gebied kunnen na 1 november een toegangspas aanvragen bij de gemeente. Ons advies is om buiten de venstertijden de auto zo min mogelijk te gebruiken.

Afgesloten wegen

De Parallelweg wordt afgesloten ter hoogte van het station, voor de duur van het evenement. Tijdens het Slotfeest op 24 december 2015 op het Van Grunsvenplein, wordt de Geerstraat afgesloten tussen de Valkenburgerweg en de Schakelweg. De Laanderstraat en Corio Parking blijven bereikbaar. De overige belangrijke ontsluitingswegen blijven beschikbaar.

Laden/lossen

De tijden voor laden en lossen in het voetgangersgebied worden tijdens Serious Request 2015 aangepast: van 6.00 tot 10.00 uur. Deze tijden gelden voor het hele festivalgebied.

Afvalinzameling

Bewoners kunnen hun huishoudelijk afval aanbieden zoals zij dit gewend zijn. Voor meer informatie over de afvalinzameling kunnen zij de afvalwijzer raadplegen die ze van Rd4 hebben ontvangen. Ondernemers in het festivalgebied zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van het bedrijfsafval. Zij dienen uw afvalverzamelaars tijdig in te lichten dat zij uitsluitend tussen 6.00 en 10.00 uur in het festivalgebied worden toegelaten.

OV-bus en trein

De busroutes worden aangepast, de haltes Akerstraat en Putgraaf vervallen tijdens Serious Request. Tijdens het Slotfeest (op 24 december) vervalt ook de halte Geerstraat. Hiervoor wordt nog een alternatief bepaald. Voor meer informatie over bussen kunt u terecht bij Veolia. NS bepaalt of er meer of langere treinen moeten worden ingezet aan de hand van de te verwachten bezoekersaantallen. Voor meer info raadpleeg de dienstregeling van NS.

Een schoon centrum

Tijdens het evenement zijn er extra afvalbakken en toiletten. Er wordt vaker geleegd; hiervoor wordt extra personeel ingezet. Ook verenigingen en vrijwilligers helpen mee om de stad schoon te houden. Na afloop van het evenement wordt de stad uiteraard schoongemaakt en weer schoon opgeleverd. De afbouw van de podia begint direct na het evenement.

Weekmarkt

De reguliere markten op de Bongerd worden in deze periode verplaatst. Wij zijn nog in overleg met de markthouders welke plek het beste is.

Geluid

Glazenhuis:
• Tussen 9.00-23.00 uur maximaal 85 dB(A)
• Tussen 23.00-9.00 uur het geluid terug brengen naar maximaal 60 dB(A)

3FM stage (Bongerd):
• Programma in het weekend tot 00.00 uur. Door de week tot 23.00 uur met maximaal 85 dB(A)

Slotfeest (Burg. van Grunsvenplein):
• feest tot maximaal 23.30 uur met maximaal 85 dB(A)

Horeca

De horeca mag 24 uur openblijven, als een ontheffing voor 1 november is aangevraagd. Voor binnen gelden de reguliere normen. Op het terras mag geen mechanisch versterkte muziek worden gespeeld.

Tijdens het evenement is er voortdurend controle op het aantal toegestane decibels.

Regels festivalgebied

Tijdens Serious Request gelden de volgende regels in het festivalgebied (openbare ruimte)
–          geen glas in openbare ruimte (glazen, flessen);
–          alcohol onder de 18 jaar niet toegestaan;
–          alcohol buiten mag, mits gekocht bij de horeca
–          geen drones;
–          maak gebruik van aanwezige toiletten;
–          afval deponeren in bakken;
–          sampling/flyeren verboden.

Openingstijden winkels en horeca

De winkels mogen regulier volgens de wet open zijn van maandag t/m zaterdag van 6.00 tot 22.00 uur, op zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.00. Horeca-ondernemers (van zowel ‘natte’ als ‘droge’ horeca) kunnen een ontheffing aanvragen om tijdens Serious Request 24 uur per dag open te zijn. Deze ontheffing is geldig in de periode 18 t/m 23 december 2015 (vrijdagnacht t/m woensdag-nacht). Voor de slotdag (voor de nacht van donderdag 24 december op vrijdag 25 december) geldt de reguliere sluitingstijd.

Inloopspreekuren

Bij de inloopspreekuren is zowel een medewerker van de gemeente aanwezig als een medewerker van de stichting Promotie Glazen Huis Heerlen 2015. U kunt terecht voor informatie over de gemeentelijke maatregelen (bereikbaarheid, geluid, afval e.d.) maar ook met vragen over acties voor het goede doel. Loop gerust eens binnen! De locatie is: hoofdkwartier stichting Promotie Glazen Huis Heerlen 2015, Akerstraat 24 Heerlen.

Tijdstip eerstvolgend spreekuur:

Dinsdag 27 oktober van 17.00-19.00 uur

Ik wil graag helpen. Hoe pak ik dat aan?

Dat is super fijn! Je kunt op allerlei manieren aan de actie meehelpen:

 • Je aanmelden als vrijwilliger. Klik HIER
 • Zelf een actie starten. Klik HIER
 • Tijdens het evenement een plaatje aanvragen. Klik HIER
 • Doneren op giro 661

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om bij te dragen. Houd daarvoor de website seriousrequest.3fm.nl in de gaten.

Hoe zet ik een actie op?

Op www.3fm.nl/kominactie onder ‘Help’ vind je informatie over het opzetten van een actie.

 1. Bedenk eerst wat je wilt doen. Waar ben je goed in? Waar willen mensen voor betalen of geld voor geven? Ga na of je actie uitvoerbaar is en wie en wat je daarvoor nodig hebt. Misschien kun je een vriend vragen om je te helpen. Denk ook goed na over wanneer je de actie doet en met hoeveel mensen.
 2. Start je actie op. Maak een account aan op de 3FM Serious Request ‘Kom in Actie’ website. Je maakt dan een persoonlijke actiepagina aan waarop je alle informatie over je actie kwijt kunt en waar er op jouw actie gedoneerd kan worden.
 3. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je actie voert om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request. Vertel hen wat je actie inhoudt en wat mensen moeten doen om jouw actie te steunen. Zorg dat je mensen doorverwijst naar jouw persoonlijke actiepagina als ze een donatie willen doen. Op deze manier weet je zeker dat donaties op een veilige wijze worden afgehandeld. Op je persoonlijke actiepagina zie je hoeveel geld je al hebt opgehaald.
 4. Wij plaatsen je actie ook graag op de Facebook pagina Facebook.com/SeriousRequest2015Heerlen. Stuur een mailtje met een omschrijving van je actie en een leuke foto of logo naar info@SRH15.nl.

Wat is het voordeel van het registreren van mijn actie op de ‘Kom in Actie’ website?

De voordelen van het registreren van een actie op de Kom in Actie-website zijn:

 1. Een persoonlijke actiepagina waarop je allerlei informatie over jouw actie kwijt kunt. Potentiële deelnemers of donateurs aan jouw actie kun je daar naartoe verwijzen.
 2. De redactie van 3FM kan zien welke acties waar en wanneer in het land plaatsvinden en kan contact met je opnemen als ze jouw actie willen belichten in de radio of TV uitzending of op de website.
 3. Het Nederlandse Rode Kruis zorgt voor een veilige financiële afhandeling van alle donaties. Het geld komt direct op de rekening van het Nederlandse Rode Kruis terecht. Zelf zie je op elk moment in één oogopslag hoeveel geld er op jouw actie is binnengekomen.

Waarom kiest 3FM en het Rode Kruis geen doel dichter bij huis? In Nederland zijn ook hulpbehoevenden

3FM Serious Request is in 2004 ontstaan met het idee om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor een ‘stille ramp’ ergens op de wereld, waar niet de hulp voor handen is die we in Nederland kennen.

Het thema moet daarnaast een internationaal karakter hebben, omdat er ook Glazen Huizen staan in andere landen, zoals Zweden, Zwitserland, Portugal en Kenia. Zij halen in principe geld op voor hetzelfde doel.Zo heeft men in 2009 met al deze landen meer dan 16 miljoen euro opgehaald om malaria te bestrijden. Met zo’n enorm bedrag kunnen we met 3FM Serious Request écht een verschil maken.

Ik heb (nu al) geld ingezameld voor 3FM Serious Request. Waar kan dat heen?

Wat goed! Geld dat je hebt opgehaald, kun je storten op Giro 661 of IBAN rekeningnummer NL56 INGB 0000 0006 61 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Het Rode Kruis heeft het liefst dat jullie cash geld zelf tellen en overmaken naar een van bovengenoemde rekeningnummers. Cash geld is ook heel gemakkelijk te storten via het GWK. Kom je in december jouw cheque aanbieden bij het Glazen Huis, dan kun je het geld in de brievenbus gooien.

Wat is het doel van Serious Request 2015?

The next generation

In de week voor Kerst vragen 3FM en het Rode Kruis aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza/Westelijke Jordaanoever. The next generation verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de DJ’s van 3FM samen met de rest van Nederland geld in.

Miljoenen kinderen en jongeren

In gebieden die geteisterd worden door conflicten kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet of niet regelmatig naar school of een beroepsopleiding volgen. In Syrië en Zuid-Soedan krijgen 6,2 miljoen kinderen en jongeren geen onderwijs. Lesmateriaal is niet beschikbaar, er is geen geld voor scholing en scholen zijn verwoest. Kinderen moeten primair overleven of helpen mee het gezin van voedsel te voorzien.

Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens oorlog niet zeker. Jongeren en kinderen raken gewond, invalide, ze sterven, moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode kruis helpt door te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Ze leren vaardigheden die ze op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen toepassen. Engels, Arabisch, wiskunde en ICT-lessen zijn voorbeelden. Ook worden er specifieke trainingen ingezet waarmee jongeren beter de stap naar de arbeidsmarkt kunnen maken, werkervaring kunnen opdoen en hun eigen geld kunnen verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien, of een basisopleiding waarin wordt geleerd hoe je een winkel opstart of mobiele telefoon repareert.

Waar wordt het geld voor gebruikt?

In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar het Rode Kruis wil jongeren ook zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Om die reden zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in. Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals een opleiding, vaktraining en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving.

3FM en het Rode Kruis

Voor de twaalfde keer slaan 3FM en het Rode Kruis de handen ineen voor een stille ramp. In de week voor Kerstmis worden drie DJ’s van 3FM opgesloten in een Glazen Huis, die dit jaar in Heerlen staat. Ze mogen niks eten en ze zijn 24 uur per dag live te volgen via radio, online en tv.

Wat kan ik doen?

Je kunt op allerlei manieren doneren. Je kunt bijvoorbeeld een plaatje aanvragen of of een eigen actie opzetten!

Waar kan ik 3FM Serious Request volgen?

3FM Serious Request kun je van 18 tot en met 24 december 24 uur per dag volgen via 3FM, 3FM.nl en 101TV. Ook op TV kun je 3FM Serious Request volgen, maar die tijden zijn nog niet bekend.

 
Hoeveel van het ingezamelde geld komt nu echt bij de stille ramp terecht?

100% van alle inkomsten van 3FM Serious Request gaat naar het Rode Kruis. Van elke euro die gedoneerd wordt gaat gemiddeld 97 eurocent naar de stille ramp die centraal staat tijdens de actie. De kosten die het Rode Kruis moet maken om aandacht te vragen voor een stille ramp beperken zij tot een absoluut minimum. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van het online donatiesysteem dat de honderdduizenden donaties en plaataanvragen moet kunnen verwerken. Of het maken van promotiematerialen, zoals posters en donatie-boxen om alle particuliere acties in het land te ondersteunen. Hieraan besteedt het Rode Kruis maximaal 3,5 eurocent per ingezamelde euro. Dat is een belangrijke onderscheidende factor van 3FM Serious Request; iedere euro gaat zo goed als 1 op 1 door naar de mensen die het echt nodig hebben.

 
Kunnen we op school een gastles krijgen over de stille ramp en 3FM Serious Request?
Het Nederlandse Rode Kruis kan een gastles bij jou op school organiseren over de achtergronden van deze stille ramp en over 3FM Serious Request in het algemeen. Na afloop van deze les kunnen docenten en leerlingen discussiëren over het thema en gezamenlijk een speciale actie bedenken. De gastles stimuleert om een wezenlijk steentje bij te dragen aan het goede doel. Heb je interesse in een gastles, aarzel dan niet en neem contact op met het Rode Kruis via 3FM@redcross.nl.
Ik geef les op een school en wil graag een lespakket aanvragen over 3FM Serious Request.
Het lespakket 3FM Serious Request 2015 is vanaf begin oktober gratis beschikbaar via www.rodekruis.nl.
Ik wil graag werken of me inzetten als vrijwilliger voorafgaand of tijdens 3FM Serious Request.

Vrijwilliger Promotiecampagne en Side Events Glazen Huis Heerlen 2015

Het Glazen Huis van 3FM Serious Request komt in december naar Heerlen. Voor de promotiecampagne en voor de organisatie van de verschillende side events zoeken wij enthousiaste vrijwilligers en stagiair(e)s. Ben jij die persoon? Bekijk HIER de vacatures en meld je snel aan!

Vrijwilliger Rode Kruis

Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers die in de actieweek van 18-24 december 2015 willen helpen. Eind november start de werving van vrijwilligers die nodig zijn tijdens de actieweek. Je kunt bijvoorbeeld ingezet worden in het 3FM Serious Request callcenter en op – en rond het Pancratiusplein in Heerlen. Meld je aan, als het je wat lijkt om ons te helpen, dan word je door ons op de hoogte gehouden.

Ik ga een grote actie opzetten en wil daar graag persoonlijke advies over.
Wat ontzettend goed dat je een actie gaat opzetten. 3FM wil je hierbij graag zo goed mogelijk ondersteunen via de ‘Kom in Actie‘ website. Daar vind je veel tips, tricks en antwoorden op vragen die je wellicht hebt. Als je onvoldoende informatie vindt op de site voor jouw actie, neem dan even contact op met 3FM.
Ik wil een actie opzetten voor 3FM Serious Request. Mag ik zomaar het logo gebruiken?
Nee, dat mag niet zomaar.

3FM Serious Request is een liefdadigheidsactie van de publieke omroep met een non-commercieel karakter. De naam van deze actie ‘3FM Serious Request’ is een merk van de NPO. Een merk met een integere reputatie, zorgvuldig opgebouwd. Het is in het belang van 3FM Serious Request om deze reputatie zuiver te houden.

De NPO is gebonden aan wet- en regelgeving die omschreven staat in de Mediawet. Daarin staat onder andere dat de NPO verplicht is om hun programma’s, imago en merken te bewaken om het non-commerciële karakter te waarborgen. Dit betekent onder meer dat de NPO moet toezien op het gebruik van NPO’s merken door derden. Een van de belangrijkste verplichtingen die in de Mediawet staat is dat zij zich niet dienstbaar mogen opstellen ten opzichte van derden. Oftewel, een derde partij mag niet profiteren van een samenwerking met 3FM Serious Request en in het bijzonder van het gebruik van een van hun merken ten behoeve van commerciële activiteiten.

Wanneer je van plan bent om in actie te komen voor 3FM Serious Request, klik hier. Check of je actie aan de voorwaarden voldoet om een van de ‘ik steun’/’wij steunen’ publiekslogo’s van 3FM Serious Request te gebruiken. Meld je actie aan op 3fm.nl/kominactie. Hier maak je je eigen promotiepagina aan en kun je logo’s en de actievormgeving (vanaf september) downloaden.

Waar kan ik zien hoe het geld wordt besteed?
Door het jaar heen laat het Rode Kruis via www.rodekruis.nl weten hoe het met de bestedingen gaat. Begin november geeft het Rode Kruis een volledige verantwoording van de besteding. Meer informatie hierover vind je op www.rodekruis.nl. Wil je weten hoe het geld van de eerdere edities is besteed, klik dan HIER.
Waar staat het Glazen Huis in 2015?
Het Glazen Huis van 3FM Serious Request staat in 2015 op het Pancratiusplein in Heerlen. Het slotevenement vindt plaats op het Burgemeester van Grunsvenplein.
Op welke dag en hoe laat begint 3FM Serious Request? En wanneer is het afgelopen?
Het Glazen Huis sluit dit jaar op vrijdag 18 december en de deuren gaan op donderdag 24 december, kerstavond weer open. De tijden zijn nog niet bekend.
Welke DJ’s gaan dit jaar het Glazen Huis in?
Welke DJ’s in Heerlen het Glazen Huis in gaan, maakt 3FM pas na de zomer bekend.
Ik wil langskomen in het Glazen Huis. Kan dat?
Helaas, in het Glazen Huis kun je niet langskomen. Natuurlijk kun je wel het Pancratiusplein in Heerlen bezoeken, waar het Glazen Huis staat, en de dj’s en de artiesten door het glas bewonderen.
Kan ik een evenement organiseren tijdens SR15 in Heerlen?

Heb jij een uniek idee voor een geweldig side event of wil je tijdens Serious Request een plek in de stad om actie te voeren voor het goede doel? Meld je dan nu aan! Bedenk een te gekke actie en stuur die op. Wij beoordelen alle initiatieven op kwaliteit, creativiteit, uitstraling, maar ook op veiligheid. Initiatieven voor het inrichten van lege panden in het centrum en het creëren van ‘pop-up stores’ en ‘pop-up horeca’ zijn mogelijk. Ook is er plek voor commerciële kramen, zoals horeca of anderszins. Het aantal commerciële standplaatsen is echter beperkt.

Klik HIER voor meer info.

Kan ik een commerciële stand plaatsen in Heerlen?
(Horeca)vergunningen worden door de Stichting Promotie Glazen Huis 2015, in samenspraak met gemeente Heerlen en de locatieproductie afgegeven. De mogelijkheden op de locatie zijn wel beperkt. Klik HIER voor meer informatie.
Pers(aan)vragen

Voor persgerelateerde vragen over het evenement 3FM Serious Request 2015 in Heerlen, kun je contact opnemen met de afdeling communicatie van gemeente Heerlen:
communicatie@heerlen.nl
045 560 40 70
Buiten kantoortijden: 06 30 73 10 41

Voor interviewaanvragen en persgerelateerde vragen over de promotiecampagne van Stichting Promotie Glazen Huis Heerlen 2015 en de organisatie van de side events, kun je contact opnemen via:
Pers@SRH15.nl045 20 80 800

Voor interviewaanvragen, persfoto’s, accreditaties en meer persgerelateerde vragen over 3FM Serious Request 2015, kun je contact opnemen via:
seriousrequest@3FM.nl

Voor interviewaanvragen, persfoto’s en meer persgerelateerde vragen over de stille ramp en het Rode Kruis, kun je contact opnemen via:
persvoorlichting@redcross.nl

Coördinator Fotografie:
René Hartmans
Digipixz.com
Pers@SRH15.nl