Tijdens 3FM Serious Request verandert Heerlen Centrum in een festivalgebied. Wat betekent dit voor bereikbaarheid, sluitingstijden en dergelijke?

Centrum wordt festivalgebied

In de periode 18 t/m 24 december 2015, tijdens 3FM Serious Request 2015, wordt een deel van het centrum afgesloten voor verkeer. Dit gebied noemen wij het festivalgebied, zie plattegrond (pdf). Bij de toegangswegen van het festivalgebied zijn afzettingen, waar een groot deel van de dag (10.00 uur – 01.00 uur) verkeersregelaars worden ingezet. In het hele festivalgebied wordt voor extra beveiliging en toezicht gezorgd door politie, beveiligers en toezichthouders van de gemeente.

Bereikbaarheid

Van 18 t/m 24 december worden de venstertijden aangepast naar 6.00 tot 10.00 uur. De venstertijden gelden voor het hele festivalgebied. Binnen de venstertijden is auto- en fietsverkeer toegestaan.

Voetgangers

Als voetganger kun je het festivalgebied van alle kanten bereiken. In het gebied wordt het trein- en busstation, het Glazen huis, het 3FM-podium, de side events en het feest ter afsluiting (het Slotfeest) bewegwijzerd. Bij grote drukte kan het voorkomen dat het Pancratiusplein tijdelijk wordt afgesloten. Dit gebeurt om onveilige situaties te voorkomen.

Fietsen

Alleen tussen 6.00 en 10.00 uur kun je fietsen in het festivalgebied. Centrumbewoners of – ondernemers mogen buiten deze tijden de fiets aan de hand meenemen van en naar hun woning of zaak. Zij moeten de fiets dan wel op eigen terrein zetten. Fietsen in de openbare ruimte worden verwijderd. Houd er rekening mee dat het op drukke momenten op sommige plekken lastig kan zijn om de fiets aan de hand mee te nemen. Fietsers die het centrum bezoeken verwijzen wij naar de extra stallingen die overal rondom het festivalgebied te vinden zijn

Met de auto naar het centrum

Bezoekers die met de auto naar Heerlen komen, verwijzen wij naar de reguliere parkeergelegenheden rondom het centrum. Dit zijn ongeveer 3500 parkeerplaatsen. Bij grote drukte verwijzen wij naar aanvullende parkeerterreinen met in totaal circa 1300 parkeerplaatsen.

Afgesloten wegen

De Parallelweg wordt afgesloten ter hoogte van het station, voor de duur van het evenement. Tijdens het Slotfeest op 24 december 2015 op het Van Grunsvenplein, wordt de Geerstraat afgesloten tussen de Valkenburgerweg en de Schakelweg. De Laanderstraat en Corio Parking blijven bereikbaar. De overige belangrijke ontsluitingswegen blijven beschikbaar.

OV Bus & Trein

De busroutes worden aangepast, de haltes Akerstraat en Putgraaf vervallen tijdens Serious Request. Tijdens het Slotfeest (op 24 december) vervalt ook de halte Geerstraat. Hiervoor wordt nog een alternatief bepaald. Klik HIER voor meer informatie over het treinverkeer. Plan je reis met het openbaar vervoer op 9292.

Veolia bus 24 dec

Weekmarkt

De reguliere markten op de Bongerd worden in deze periode verplaatst.

Regels Festivalgebied

Tijdens Serious Request gelden de volgende regels in het festivalgebied (openbare ruimte):

  • geen glas in openbare ruimte (glazen, flessen)
  • alcohol onder de 18 jaar niet toegestaan
  • alcohol buiten mag, mits gekocht bij de horeca
  • geen drones
  • maak gebruik van aanwezige toiletten
  • afval deponeren in bakken
  • sampling/flyeren verboden